Pianostemmen

Waarom stemmen?

Een veelgestelde vraag is waarom een piano gestemd moet worden. Dat heeft alles te maken met de
combinatie van luchtvochtigheid, de werking van hout en de spanning die er op de snaren in de piano staat.
In ons klimaat kan de luchtvochtigheid enorm schommelen. Zo kan deze in een natte herfstperiode wel oplopen tot boven de 80%, terwijl een strenge winter de luchtvochtigheid kan laten dalen tot slechts 30%. Een piano bestaat voor een groot deel uit hout en hout wordt sterk beïnvloed door de luchtvochtigheid, door die werking van het hout veranderd de spanning op de snaren, hierdoor raakt de piano ontstemd.

Doorgaans is het in Nederland voldoende om uw piano twee tot drie keer per jaar te laten stemmen.
Deze frequentie hangt natuurlijk van de piano of vleugel zelf af, maar ook van de ruimte waarin deze staat. Hoe constanter de luchtvochtigheid, hoe stabieler het instrument blijft.
Het stemmen is niet alleen nodig om ervoor te zorgen dat de piano mooi blijft klinken. Ook de snaarspanning in het instrument blijft door regelmatig stemmen beter behouden. Dat is beter voor de snaren en voor het houtwerk aan de binnenkant, uw piano gaat langer mee.

Extra service

Tijdens de stembeurt controleren we ook altijd of de werking van de pedalen nog goed is, of er geen toetsen vast zitten en lopen we het hele mechaniek even na. Kleine defecten lossen we direct op, dat is bij de prijs inbegrepen.
Mocht er onverhoopt toch een grotere reparatie nodig zijn, of moet er een onderdeel vervangen worden, dan overleggen wij dat altijd eerst met u.